Aandacht voor de Eems-Dollard tijdens de Dag van het Wad

Verzamelen voor wandeling lands de Eems

Op 23, 24 en 25 juni werd tijdens de Dag van het Wad gevierd dat Unesco de Waddenzee 8 jaar geleden benoemde tot Werelderfgoed-gebied. Van Den Helder tot aan Termunten konden mensen meedoen aan leuke activiteiten langs en op het Wad. In Termunten werden de ontwikkelingen rond de Eems-Dollard op verschillende manieren belicht.

Van struintocht tot Dollardklei
Vanuit het Programma Eems-Dollard 2050, en samen met Het Groninger Landschap, hebben we op zondag 25 juni bezoekers laten zien, ervaren en beleven wat de Eems-Dollard te bieden heeft. Mensen konden de hele dag terecht in het bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve). Gelukkig waren er niet alleen buiten-activiteiten, aangezien het weer niet echt meewerkte. Verhalenverteller Otto Knottnerus nam de aanwezigen mee in de roerige geschiedenis van het gebied. Ook konden mensen hun eigen kommetjes maken met echte Dollardklei, onder begeleiding van kleikunstenaar Wim de Boer. De dag is goed bezocht. Een grote groep ouders en kinderen maakte een struintocht langs de Dollard, onder begeleiding van medewerkers van Het Groninger Landschap.

Projecten worden zichtbaar
Vervolgens konden ze zich in het bezoekerscentrum laten voorlichten over de verschillende projecten van het Programma Eems-Dollard 2050 die ervoor moeten zorgen dat dit prachtige gebied zowel ecologisch al economisch weer in balans komt. De projecten waren visueel gemaakt met banners, animatiefilmpjes, kaarten en foldermateriaal. Mensen van de projectorganisatie gaven antwoord op vragen van bezoekers en lichtten de plannen toe. Animatiefilmpjes over de Dubbele Dijk en de Kleirijperij gaven bezoekers een duidelijk beeld van het soort projecten waar het om gaat. Ze konden zo van heel dichtbij zien op welke manieren de grote hoeveelheden slib uit de Eems-Dollard gehaald worden, wat ermee gebeurt en waarom dat zo noodzakelijk is.  

Leerzame dag
Kortom: het was een leuke, leerzame dag voor veel mensen. We hebben niet alleen laten zien welke projecten in het gebied uitgevoerd worden, maar we hebben bezoekers het gebied ook met hun zintuigen laten ervaren.

Share |