Algen; het groene goud

Bezoekers van de Dialoogdag nemen een kijkje bij de algenkwekerij

Aan de voet van de Eemscentrale bevindt zich sinds enkele jaren een groene plantage. Uitgestrekte velden, liggend onder een duurzame windturbine, produceren hier het gewas van de toekomst. Wat op deze plaats gebeurt, is ontzettend groen. En dan niet alleen wat kleur betreft. Des te meer vanwege de duurzame eigenschappen die het gewas bezit. Monique Schoondorp van Omega Green laat ons kennismaken met de goede eigenschappen van algen. Het groene goud! Samen met zakenpartner Bert Knol geeft ze leiding aan hun bedrijf Omega Green.

“Alles wat je met aardolie kunt maken, kan ook met algenolie. Maar onze kennis is nog niet volledig. Hier op onze plantage in Eemshaven houden we ons bezig met de teelt van algen, maar ook onderzoeken we wat de beste methode is om dit te doen. Omdat het zo’n nieuwe tak van sport is, hebben we onze productiemiddelen helemaal zelf ontwikkeld. Naast telen zetten we in op het verkopen van deze systemen, zodat we kunnen bijdragen aan grootschaliger telen. We zijn met ons systeem klaar voor de markt! Wij hebben hier zelf vier hectare tot onze beschikking, maar we willen meer bedrijven geïnteresseerd laten raken in de teelt. Op dit moment is de opbrengst van algen tussen de twintig en veertig ton droge stof per hectare en dit is vijf tot twintig keer zoveel als gewassen zoals koolraap, palmolie soja of mais.”

Maar waarom algen?
Algen zijn heel kleine waterplantjes in verschillende vormen en die zich bijna over de hele planeet bevinden. Ze spelen een grote rol in vele ecosystemen en ze zijn de basis van de voedselketen in zee. En ze produceren meer dan vijftig procent van de zuurstof die we inademen. Algen planten zich heel snel voort en hebben alleen zonlicht, water, een beetje mineralen, CO2 en een paar voedingsmiddelen als stikstof en fosfaten nodig om te groeien. “Maar vooral belangrijk is dat we in tanks opgevangen CO2 , voortkomend uit de industrie en uit schoorstenen,  regelrecht in de plantagezakken kunnen blazen”, aldus Monique. “De algen zetten dit via fotosynthese om in zuurstof. Algen doen dit efficiënter dan groene planten, omdat ze zich niet hoeven te richten op het maken van bladeren, bloemen, wortels en  stammen.” In de Demo Algenproductie Eemshaven is dit proces goed te zien. Extra lucht met CO2  wordt via een slang in de algenzakken gebracht. Hierdoor borrelen de zakken zo mooi. “In dit rookgas zit tien tot twintig procent CO2 en daar groeien de algen zeer goed op. Dit is heel duurzaam. Grootschalige teelt is hierbij belangrijk. Het aanleggen van leidingen is anders te duur.”

Wereldwijd in elk klimaat
Het blijkt dat algen zich sneller reproduceren dan welke plant ter wereld dan ook. Er zijn meer dan tienduizenden verschillende soorten algen, terwijl er nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Ongeveer honderd daarvan zijn geschikt voor commerciële doeleinden. “Wat zo mooi is aan algen”, gaat Bert verder, “is dat ze bijna in elk klimaat kunnen groeien. Dat biedt wereldwijd dus vele mogelijkheden. Daarnaast kunnen we een grote variëteit aan soorten cultiveren, geschikt voor heel veel verschillende producten. Los van de geweldige toepassingen betekent de teelt van algen ook werkgelegenheid. Algen kunnen de basis worden van een wereldwijde circulaire economie.”  

Algen. Een supergewas!
Algen zijn dus extreem gezond, multi-inzetbaar en groeien het snelst van alle planten. Ze zitten vol met plantaardige eiwitten en zijn rijk aan proteïne en omega 3-vetzuren. Bert: “Op dit moment kunnen we algen gebruiken voor voedingssupplementen, cosmetica, ingrediënten voor voeding van mens en dier. Maar ook zijn er toepassingen voor algen mogelijk voor het vervaardigen van  benzine, diesel, kerosine, antivries, schoonmaakmiddelen, medicijnen, aspirine, verf, autolak, luiervloeistof, insecticiden, kunstmest, oplosmiddelen, remvloeistof, verpakkingsmateriaal, kogelvrijevesten, textiel, cd/dvd, flessen, airbags, computerkasten, buizen, leidingen, boten, auto-onderdelen, sportartikelen, zuignappen, zelfs autobanden.” Toepassingen te over voor dit groene goud!

Share |