Bedrijfsleven ziet kansen voor toepassing Slib Eems-Dollard

De dialoogdag in Garrelsweer stond dit keer in het teken van de mogelijkheid om nog ideeën aan te leveren voor het Meerjarig Adaptief Programma Eems-Dollard, ook wel bekend als Eems-Dollard 2050.

De aanwezigen maakten graag gebruik van deze kans om mee te praten over de invulling van Eems-Dollard 2050. Dit programma heeft als doel het Eems-estuarium ecologisch gezond te maken met oog voor kansen op andere vlakken zoals toerisme, speciale industrie en veiligheid.

Vanwege het mooie weer vond het gesprek buiten plaats.

Economisch potentieel van Slib
Meest opvallend was de inbreng vanuit het bedrijfsleven. Zo gaven de vertegenwoordigers van Aluminiumfabrikant Aldel en Zeolyst Delfzijl (producent van synthetische mineralen) aan zeer geïnteresseerd te zijn in het slib-programma. Mogelijk kunnen elementen uit het slib als grondstof dienen, of kan een combinatie gevonden worden tussen restproducten uit de chemie en het slib.

Kwartiermaker Fred Haarman gaat nu met beide partijen om tafel om te zien hoe een en ander binnen Eems-Dollard 2050 kan worden opgepakt. Eén van de doelen van het programma is immers om het economisch rendabel te maken om slib uit de Eems-Dollard te halen.

Tweede Kamer
Het conceptprogramma Eems Dollard 2050 is bijna klaar. Het is de bedoeling dat het vóór de zomer kan worden opgestuurd naar de Tweede Kamer. Niet lang daarna zal de schep in de grond gaan voor een van de vele uitvoeringsprojecten. ,,Meest voor de hand liggend is dat we beginnen met de kleirijperij”, zegt projectleider Irene van Dorp namens E&E. ,,Het slib dat uit de kleirijperij moet namelijk in 2017 gebruikt worden voor de versterking van de Dollarddijk.”

Share |