Nieuwe SBE-directeur Frans Alting zoekt samenwerking

Frans Alting is sinds 1 augustus de nieuwe directeur van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). De 47-jarige Groninger is de opvolger van Patrick Brouns die sinds 30 april gedeputeerde van Ondernemen, Financiën en Gemeentelijke herindeling in Groningen is. Het is vooral de S in SBE die hem trok. “Samenwerking – door bedrijven onderling en met andere partijen – is de enige manier om echt meters te maken.”

De helft van zijn werkzame leven was Alting – geboren in Ter Apel, muziekliefhebber en gepassioneerd hardloper – export- en commercieel manager in het bedrijfsleven. “Ik heb vooral in Europa van alles verkocht; douchecabines en badkuipen, school- en kantoormeubelen. Het was fantastisch werk, ik heb veel gereisd, maar toch vond ik het te eenzijdig: Het draait uiteindelijk om zoveel mogelijk verkopen.”

Omdat zijn interesses breder waren, zocht hij een nieuwe uitdaging. Dat werd de Kamer van Koophandel Groningen, vervolgens Noord-Nederland en uiteindelijk KvK.nl. “Ik wilde graag iets voor groepen bedrijven doen, voor de regionale economie. Het was een grote stap, vooral tussen de oren.” Alting bekleedde er verschillende functies. Hij hield zich onder meer bezig met internationalisering en droeg mede zorg voor verschillende fusies binnen de organisatie. “Maar op het laatst was ik vooral met de interne organisatie bezig en niet meer met de bedrijven. Dat vond ik jammer, want daar ligt mijn hart.”

Portret Frans Alting FOTO: Cor Zijderveld

Duidelijk mandaat
De eerste maanden bij de SBE voelen daarom als een warm bad. “Het is een kleine organisatie met slagkracht waar ik een duidelijk mandaat heb van de 120 leden. Ik kende het gebied natuurlijk al vanuit mijn werk voor de Kamer van Koophandel en kende de verschillende dossiers, maar van een afstand. Ik maak nu een enorme verdiepingsslag. Zaken als Economie en Ecologie in Balans, Gebiedsgericht Milieubeleid en MIRT zijn volledig nieuw voor mij.”

Het spanningsveld tussen bedrijfsleven en natuur en milieu in de Eemsdelta noemt hij ‘ingewikkeld’ maar ‘donders interessant’. Alting ziet het naast het aardbevingsdossier en de groei in de Eemsdelta door  verduurzaming als één van de grootste uitdagingen die hem als SBE-directeur wacht. “Het is goed dat bedrijfsleven, overheid en natuur- en milieuorganisaties elkaar niet alleen maar treffen in conflictsituaties, maar eerder met elkaar om tafel gaan om elkaars belangen bespreekbaar te maken. Dat is pure winst voor economie en ecologie.”

Kinderschoenen
Hij ziet echter ook dat de samenwerking nog in de kinderschoenen staat. Alting benadrukt verschillende malen dat alle partijen daarin nog heel veel zullen moeten investeren. “Daarvoor is het nodig om uit de eigen koker te komen en te kijken naar elkaars belangen om uiteindelijk  gemeenschappelijk de echte meerwaarden te kunnen creëren. En ik weet dat ik de lat daarmee heel hoog leg, maar dat mag wat mij betreft best!”

Het vraagt tevens om durf en leiderschap van velen, stelt Alting, die daarin ook een rol voor zichzelf ziet weggelegd. “Met mijn energie en gedrevenheid kan ik beweging brengen en verbinden. Maar ik ben ook heel nuchter dus we moeten ons met z’n allen afvragen wat reëel is en wat kan. Bedrijven doen al veel als het gaat om het terugdringen van emissies, energie-efficiency, recycling en biobased in de waardeketen. Ze voelen die urgentie om op dat vlak te blijven innoveren; omdat ze het kunnen en willen. De markt vraagt het en het is nodig om de ‘licence to operate’ te kunnen behouden  Maar de bedrijven in de Eemsdelta zijn geen pinautomaat.”

In elkaars keuken kijken
“Ik nodig de E&E partners uit om te komen kijken wat er nodig is om bijvoorbeeld emissies te verminderen. Wat het betekent voor bedrijven die opereren op een wereldmarkt wanneer ze investeringen moeten doen die concurrenten in het buitenland niet hoeven te doen. Hoe je dan je businesscase zo houdt dat de werkgelegenheid in de regio blijft. Omgekeerd geldt overigens hetzelfde. We kijken nog onvoldoende in elkaars keuken. We moeten naar gezamenlijke doelen en daarbij horen gezamenlijke verantwoordelijkheden. Daar is veel lef voor nodig, maar als dat lukt, gaat het wezenlijk veranderen.”

 

 

Share |