Staghouwer in de race voor Groenste Politicus

Henk Staghouwer, de Groningse gedeputeerde landbouw en natuur, is in de race voor de titel Groenste Politicus van het jaar. Hij is samen met 25 andere politici genomineerd. Sinds 2008 wijst Natuurmonumenten de Groenste Politicus van het jaar aan. Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op het belang van de natuur en de rol van politici in het natuurbeleid.

Provincies verantwoordelijk
Eerder koos Natuurmonumenten altijd een winnaar onder de woordvoerders natuur in de Tweede Kamer. Sinds 2014 kunnen alle politici meedoen, want 'ook buiten politiek Den Haag wordt veel goeds gedaan voor de natuur', aldus Natuurmonumenten. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld natuurbeschermingsregels en de provincies zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland.

Henk Staghouwer is in de race voor Groenste Politicus van het Jaar

Finale
Van 29 maart tot en met 12 april kon iedereen in Nederland een politicus nomineren. Stemmen kan tot en met 3 mei. De drie kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de finale op zondagochtend 10 mei in het radioprogramma Vroege Vogels.

Groninger Verdienmodel
Henk Staghouwer is sinds 2013 gedeputeerde landbouw en natuur. Sindsdien is het Groninger Verdienmodel ontwikkeld, waarin boeren ruimte krijgen voor bedrijfsuitbreiding als zij extra inspannen op thema's zoals gezondheid van dieren, uitstoot van ammoniak en natuur en landschap. Hij is verder voorzitter van de gebiedscommissie, die de aanleg van nieuwe natuur in het Zuider-Westerkwartier combineert met plekken voor waterberging. Ook werkt hij samen met bedrijven, overheden en natuurorganisaties om de ecologische kwaliteit van de Eems-Dollard te verbeteren.

Stem hier voor de Groenste Politicus

Share |