Symposium Towards a sustainable Ems-Dollard estuary

Het 14e symposium van de Waddenacademie vond plaats op 25 en 26 juni 2015 in Delfzijl. Twee dagen lang bogen wetenschappers zich over het Eems-vraagstuk.

De eerste dag van het symposium was gevuld met internationale sprekers en er was veel ruimte voor discussie met de ruim 100 symposium deelnemers. Tal van onderwerpen kwamen aan bod, zoals in het uitgebreide verslag is te lezen. De tweede dag werd er gevaren in het Eems-Dollard gebied met twee zeilschepen.

Zeegras
Eelke Folmer presenteerde ondermeer zijn onderzoek naar zeegras dat hij in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenacademie maakte. Hij heeft een model ontwikkeld dat het voorkomen van zeegras in de Waddenzee kan voorspellen. 

Ook de Eems-Dollard herbergt geschikt gebied voor zeegrasherstel. Dat is bij Hond-en-Paap. Dat klopt ook met de werkelijkheid. Sinds de jaren '90 is er zeegras, hoewel dit sinds 2003 erg variabel is. 

Henk Smit haalde inspiratie op voor E&E_FOTO Zwanette Jager

E&E in Balans
Het model beoordeelt de rest van het Eems-Dollardgebied over het algemeen als niet voldoende geschikt gebied, vanwege vervuilende stoffen. E&E wil via afspraken met agrariers en de industrie de uitstoot van (mogelijke) schadelijke stoffen reduceren.  

Kort verslag + foto-impressie 

Nieuwsitem RTV Noord

Share |