Waddenfonds daagt E&E uit rond ecologie Eems-Dollard

Waar in het Eems-Dollardestuarium zou je het beste kunnen investeren in projecten om het ecologische systeem te verbeteren? Dit en meer kwam voorbij tijdens een overleg op 27 maart van E&E en het Waddenfonds over de toestand van het estuarium.

Maatregelen nodig voor systeemherstel
Het E&E-programmamanagement deelde met Bram van de Klundert (directeur Waddenfonds) het inzicht dat het op dit moment niet goed gaat met de ecologie van het Eems-estuarium en dat substantiële maatregelen nodig zijn voor systeemherstel. Voor de korte termijn hoopt E&E dat het project Marconi in Delfzijl succesvol verloopt. Daarmee worden de eerste belangrijke stappen gezet. Marconi combineert maatregelen voor herstel van het estuarium met het opknappen van het centrum van Delfzijl.

MIRT-onderzoek
Vragen van het Waddenfonds gingen onder meer over de feitelijke betekenis en meerwaarde voor de natuur in het perspectief van systeemherstel. Naast de vraag waar in het estuarium je het beste  kunt investeren in maatregelen en projecten, vroeg het Waddenfonds aan E&E ook op welke manier dat moet gebeuren. Gaan de partijen voor een meerjarige uitvoering van enkele grote maatregelen, gefaseerd via deelprojecten? Of wordt het Waddenfonds juist benut voor vernieuwende pilots in de risicovolle fase? E&E gaat de uitdaging van het Waddenfonds aan en neemt deze vragen ook mee naar het  MIRT-onderzoek.

Share |