Over Eems-Dollard

De Eems verkeert door vertroebeling al jaren in een slechte staat. Die vetroebeling is vooral een gevolg van het constant uitdiepen van de vaargeul, waardoor de stroomsnelheid te hoog blijft en de rivier steeds modderiger wordt.

Grote delen van de Eems zijn in bepaalde perioden onleefbaar voor vooral vissen en waterplanten, maar ook vogels en zeehonden kunnen er amper vertoeven.

De slechte staat van de Eems is opmerkelijk te noemen, omdat een groot gedeelte behoort tot het Werelderfgoed Waddenzee. Gelukkig lijken steeds meer partijen dit ook op tijd te realiseren. Het gesprek over een hernieuwde balans tussen economie en ecologie is volop gaande.

Het water in de Eems is zo troebel dat er amper leven mogelijk is. Maar herstel is nog steeds mogelijk. FOTO: Herman VerheijOverheden, waterbeheerders en natuurorganisaties zoeken naar kansen om de natuur voor het Eems-estuarium te verbeteren. Havens, industrieën en andere bedrijven vragen zich af hoe zij rekening kunnen houden met het ecologische systeem en hoe dit te verbeteren.

Deze partijen zijn verenigd in het Programma ‘Economie & Ecologie in Balans Eems-Dollard’. Het belangrijkste doel is om het estuarium weer in goeden doen te krijgen. 


FOTO: Herman Verheij

Share |